Online képzés hitoktatóknak a digitális tananyagszerkesztésről

2020. október 1-jén indul az Országos Magyar Továbbképző Központ Digitális tananyagfejlesztés témájában tartandó online képzése hitoktatók számára. A képzés 20 órás, elméletet, egyéni gyakorlatot és vizsgamunkát is magába foglaló komplex oktatási program, amely nemcsak tanítja, hanem gyakoroltatja, ellenőrzi és konzultációkkal segíti a résztvevők digitális kompetencia-szerzési folyamatát.

A digitális tananyagfejlesztés és szerkesztés lehetőségeivel való ismerkedésnél aligha van aktuálisabb kérdés ma. A járványidők bármikor az otthoni oktatásra való átállásra kényszeríthetnek diákot és tanárt egyaránt. Ilyenkor jól jönnek az olyan, korábban megszerzett digitális kompetenciák, amelyek esztétikus, érdekes, sok interaktív elemmel tűzdelt, tanulást segítő tananyagot és értékelési eszközöket adnak kezünkbe. A képzés egyik célja az, hogy minél több hitoktató eszköztárát töltse fel olyan digitális eszközökkel, amelyek a gyerekek és fiatalok digitális kompetenciáinak megfelelnek, aktivitásra ösztönzik őket, segítik a távtanulást, de az osztálytermi környezetben is alkalmazhatók. A román fejlesztésű, magyar nyelvű menüvel bíró, egy évig ingyenesen használható LIVRESQ applikációban történő lecke és feladatszerkesztés kiválóan alkalmas minderre. Nemcsak a gyerek aktivitását kicsalogató lehetőségeket biztosít a tanár számára, hanem az esztétikus formatervezés a gyerek számára ízléses, vizuális környezetet kínál. A full responsive, telefonon, tableten és asztali számítógépen egyaránt használható leckék szerkesztését lehetővé tevő platform teljes körű megoldást kínál digitális tankönyvek, illetve önálló digitális leckék és interaktív feladatok létrehozására. A képzés során a résztvevők azt is megtanulják, hogyan szerkesszenek és importáljanak feladatokat, forrásokat és tananyagokat más, LIVRESQ-kel kompatibilis applikációkban/applikációkból a LIVRESQ-be, illetve hogyan exportáljanak innen tananyagokat más rendszerekbe (pl. MOODLE, Google Classroom), vagy hogyan tegyék azokat hozzáférhetővé az interneten.

Az első képzésen 20 hitoktató vesz részt minden felekezetből, azonban a háromszoros túljelentkezés miatt a program a közlejövőben annyiszor indul újra, ahányszor szükség lesz rá. A képzést Nemes István hitoktató, az Országos Magyar Továbbképző Központ módszertanos tanára vezeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük