Az Oltáriszentség és a családom – képzőművészeti pályázat I–IV. osztályos diákok számára

A hittan.ro szerkesztősége Az Oltáriszentség és a családom címmel családi képzőművészeti pályázatot hirdet a gyulafehérvári, szatmári, váradi és temesvári egyházmegyék I–IV. osztályos diákjai számára.

Cél: A pályázat célja a katolikus családok és gyerekek 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülésének segítése, az Eucharisztia lelki életünk számára való fontosságának tudatosítása, és ennek kifejezése a képzőművészet segítségével. A pályázat produktuma egy vagy legtöbb három, szülők és gyerekek által közösen előkészített, megtervezett és gyerekek által kivitelezett, a család Oltáriszentség-tiszteletét középpontba állító képzőművészeti alkotás.

Pályamunka leírása: A pályázat tárgya egy vagy legtöbb három, Az Oltáriszentség és a családom témában készült képzőművészeti alkotás létrehozása. Az alkotás lehet rajz, grafika, kollázs vagy bármilyen technikával készült festmény.

Pályázók köre: a gyulafehérvári főegyházmegye, a szatmári egyházmegye, a nagyváradi egyházmegye és a temesvári egyházmegye I–IV. osztályos diákjai és szüleik.

Kiíró: A hittan.ro oldal szerkesztősége.

A pályázati feltételek és az értékelési szempontok mindenki számára ugyanazok, az elbírálás az életkornak megfelelő ismeretszint és művészeti képességek szem előtt tartásával történik.

Jelentkezés: február 1–március 21. között.

A jelentkezés a kateketikai.forum@gmail.com címre küldött levélben történik. Fel kell tüntetni az alkotás címét, pályázó nevét, életkorát/osztályát, a település és az iskola nevét, címét, a mű címét és a technikát, valamint az irányító tanár nevét.

A pályamunkák leadása elektronikusan történik. A pályamunka elektronikus másolatát (minimum 300 ppi felbontású, jpg, jpeg, tiff, png kiterjesztésű színes képfájlt) kell a nevezési levélhez csatolva elküldeni.

A papírra készülő rajzokhoz a pályázatra nevezők rajzpapírt használjanak, kerüljék a fénymásoló papír használatát.

A munkák megküldése egyben beleegyezést is jelent a pályamunkák kiállítására, illetve a hittan.ro honlapon történő publikálására.

Feltételek:

– A pályamunkák központi témája az Oltáriszentség, amelynek képi ábrázolása a pályázat kötelező eleme.

– Az ábrázolásnak ki kell fejeznie az Oltáriszentség és az alkotó/az Oltáriszentség és az alkotó családjának kapcsolatát. A tematika lehet pl. a család Oltáriszentség-tiszteletének ábrázolása, az Oltáriszentség és a családi ünnepek egymáshoz kapcsolódása a család életében, elsőáldozásra készülés, az elsőáldozás általi érintettség ábrázolása stb. Az itt megadott címek segítséget nyújtanak csupán, nem kötelező jellegűek.

– A pályázók saját megszövegezésű rövid imádságokkal, illetve az Oltáriszentség és az alkotó/Oltáriszentség és az alkotó családja kapcsolatát kifejező rövid szövegekkel is kiegészíthetik alkotásaikat. A nyelvi elemek csak kiegészítő jellegűek, lehetőleg ne zavarják a művészet eszközeivel történő önkifejezést és legyenek szoros összefüggésben a képileg ábrázoltakkal.

Tudnivalók

– Minden pályamunka felkerül a hittan.ro oldalra és a hittan.ro facebook-oldalára.

A pályázat értékelését április 1-jén, Nagycsütörtökön teszik közzé a szervezők a hittan.ro honlapon, illetve a hittan.ro facebook-oldalán.

– A szülők részvétele a pályamunka előkészítésében ajánlott, a munkát azonban a pályázó diáknak kell elkészítenie.

– A hittantanár segítsége a pályamunka előkészítése és megtervezése során igénybe vehető.

Értékelési szempontok:

– a cím és a tartalom közötti közvetlen kapcsolat (10 p);

– a kiírásban szereplő feltételek maradéktalan betartása (10 p);

– kreativitás (10 p);

– igényes kivitelezés (10 p).

Értékelés – díjazás:

– Minden pályamunkát négytagú zsűri értékel, a megadott szempontok alapján.

– Minden pályázó elismerő oklevelet és ajándékcsomagot kap.

– Minden hittantanár, akinek diákja részt vesz a pályázaton, elismerő oklevelet kap. A 30 és 40 pont között értékelt pályázatokat benyújtó diákok hittantanáraival interjút készít az Életünk című folyóirat, amit megjelentet a saját felületén.

A pályázat szakmai együttműködő partnere a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük