Őáltala, Ővele és Őbenne – digitális kiskönyvkészítő pályázat V–XII. osztályos diákoknak az Eucharisztiáról

A hittan.ro szerkesztősége Őáltala, Ővele és Őbenne címmel digitális kiskönyvkészítői pályázatot hirdet a gyulafehérvári, szatmári, váradi és temesvári egyházmegyék V–XII. osztályos diákjai számára. 

Cél: A pályázat célja, hogy egyházmegyéink gimnazista és középiskolás korú katolikus gyermekei és fiataljai a pályamunka elkészítése által közelebb kerüljenek a lelki életünk csúcsát és forrását jelentő Oltáriszentséghez. Mindez egyben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében is történik. A pályázat produktuma egy, a megadott szempontok szem előtt tartásával készített digitális kiskönyv (ebook).

A pályamunka leírása: Minden pályázó egy, a megadott formai követelményeket szem előtt tartó digitális kiskönyvet (ebook-ot) készít, amelynek linkjét – a publikálhatóvá tétel után – megküldi a megadott címre. 

Kiíró: A hittan.ro oldal szerkesztősége.

Pályázók köre: a gyulafehérvári főegyházmegye, a szatmári egyházmegye, a nagyváradi egyházmegye és a temesvári egyházmegye V–XII. osztályos diákjai.

Pályázni két kategóriában (V–VII. és VIII–XII. osztályosok) lehet.

A pályázati feltételek és az értékelési szempontok mindenki számára ugyanazok, az elbírálás az életkornak megfelelő ismeretszint szem előtt tartásával történik.

Jelentkezés: február 1–március 21. között.

A jelentkezés a kateketikai.forum@gmail.com címre küldött levélben történik, a név, a település, az iskola és az osztály megjelölésével, illetve a pályamunkát tartalmazó link elküldésével. A biztonság kedvéért jelezni kell a pályázási kategóriát is.

A pályamunka elkészítésének tartalmi és formai követelményei:

– A kiskönyvnek személyes hangvételűnek kell lennie.

– A kiskönyvnek tartalmaznia kell az alábbiakkal kapcsolatos egységeket (mindegyik esetben személyes vonatkozású leírással):

1. eucharisztikus ima/imák,

2. eucharisztikus ének/énekek,

3. korábbi eucharisztikus kongresszusok,

4. az egyháztörténelem eucharisztikus lelkiségű személyiségei,

5. saját családi vagy ismerőskörben élő eucharisztikus lelkiségű személyek,

6. legalább egy, az Eucharisztiához kapcsolódó saját élmény (vagy vágy),

7. az Eucharisztiához kapcsolódó saját ima vagy elmélkedés. 

(Példák a kiskönyvön belüli alcímekre:

Egy régi imakönyv szép imája az Oltáriszentségről (Bemutatni az imát és megjegyezni, hogy miért volt megérintő a pályázó számára.)

Kedvenc egyházi énekem az Eucharisztiáról (Bemutatni az éneket és rövid indoklást adni.)

Kedvenc történetem az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszusról (Saját szavú ismertetőt írni, indoklással.)

Meghatározó szentáldozási élményem (Olvasmányos, szép leírás, indoklással.)

Az Eucharisztiát különösen tisztelő példaképem (Egy neves személyiség rövid bemutatása és a tisztelet indoklása.)

Nagymamám és az Oltáriszentség (Egy konkrét történet vagy a nagymama lelkiségének olvasmányos, szép leírása.)

Gondolatok az Eucharisztia előtt (személyes hangú, saját elmélkedés) stb.)

– A kiskönyvben lennie kell szövegnek, képnek, saját hangfelvételnek (a hang felvételére a könyv szerkesztése során is van lehetőség /beépített funkció/). A zene- és – lehetőség szerint saját készítésű – videóanyagok megjelenése nem kötelező, de ajánlott.

– A kiskönyv szövegének nyelvi és helyesírási szempontból hibátlannak kell lennie. (A szöveg ellenőrzését irodalomtanártól lehet kérni, de a kiírók is segítséget ajánlanak a kiskönyv szerkesztésének lezárása előtt, ha a pályázó megküldi a szöveget /csak a szöveget/ Word dokumentumban a kateketikai.forum@gmail.com címre.)

– A digitális kiskönyvnek szabadon választott, de a tartalmához illeszkedő címe kell legyen, ami a pályázó nevével és települése, iskolája nevével, valamint az osztálya megjelölésével együtt a címoldalon jelenik meg.

– A digitális kiskönyvnek legkevesebb 20 oldalasnak kell lennie.

– Minden pályamunka felkerül a hittan.ro oldalra és a hittan.ro facebook-oldalára. A szerkesztők két-háromnaponta tesznek közzé új kiskönyveket, hogy az olvasók is átelmélkedhessék azokat.

A pályázat értékelését április 1-jén, Nagycsütörtökön teszik közzé a szervezők a hittan.ro honlapon, illetve a hittan.ro facebook-oldalán.

Felkészülési javaslat:

– A digitális kiskönyv elkészítése nagyon egyszerű, csupán a Book Creator programra van szükség hozzá. Ennek használatához és egy ebook elkészítéséhez segítséget nyújthat az alábbi linken elérhető kis oktatófilm: https://youtu.be/3VE-zbkeXFY

Egy szép digitális kiskönyv itt lapozható: https://app.bookcreator.com/read/S5aQ0Ru-Sre4eyWV8Z5gVw?fbclid=IwAR2hZfUkoaIJUFWCcqiC04d0pd97bDlCa1OJ2PsMI0cnCc0E4s05glZ-i7Y

– A háttéranyagokat ajánlott egyedül tanulmányozni, majd elkészíteni a kiskönyv vázlatát, és erről egyeztetni a hittantanárral.

– A hittantanár segítsége a kiskönyv elkészítése során végig igénybe vehető.

Értékelési szempontok:

– a cím és a tartalom közötti közvetlen kapcsolat (10 p);

– a kiírásban szereplő feltételek maradéktalan betartása (10 p);

– nyelvi és helyesírási igényesség (10 p);

– kreativitás (10 p);

– igényes kivitelezés (10 p).

Értékelés – díjazás:

– Minden pályamunkát öttagú zsűri értékel, a megadott szempontok alapján.

– A 40 és 50 pont között értékelt digitális kiskönyvek készítőivel interjút készít az Életünk című katolikus folyóirat (az európai magyar katolikusok lapja), amit a kiskönyvvel együtt közzé tesz a saját honlapján.

– A Vasárnap című katolikus hetilap a legjobb munkákból írásos összeállítást közöl.

– Minden pályázó elismerő oklevelet és ajándékcsomagot kap.

– Minden hittantanár, akinek diákja részt vesz a pályázaton, elismerő oklevelet kap. A 40 és 50 pont között értékelt pályázatokat benyújtó diákok hittantanáraival interjút készít az Életünk c. folyóirat, amit megjelentet a saját felületén.

A pályázat szakmai együttműködő partnere a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük