Rázós kérdés 1-2.

feltevésére buzdítunk benneteket. Olyan kérdés megfogalmazására, amelyiket nem (csak) a lelkiatyának tennétek fel. Az első két kérdés nem olyan „rázós”, előjöttek A lelkiatya válaszol videórovatban is. Persze, itt is megválaszoljuk őket. A két kérdés közel áll egymáshoz, ezért összekapcsoljuk a rájuk adandó választ.

Kérdések:

Hogyan lehet felismerni Jézus hívását?

Hogyan tudhatom meg, hogy Isten házas életformára hív?

Válasz: A jó Isten minden embert szeretetből szólít életbe. „Saját képére és hasonlatosságára” teremt – azaz ugyanazt az önzetlen, szép, tiszta szeretetet oltja mindenki lelkébe, amivel Ő szeret. Az Ő Szent Lelkét kapjuk, aki éppen ez a szeretetáramlás. Mindezzel a jó Isten az Ő „lényegét” osztja meg velünk. Emberi életünk elsődleges és legfőbb hivatása a minél tökéletesebb szeretet megélése, azaz a bennünk élő Szentlélekkel való mind szorosabb összefonódás. Ezt a szeretetet Jézus példázta számunkra legjobban és legtömörebben Pál apostol Szeretethimnuszában (1Kor 13, 1–13) van összefoglalva. Egészen tiszta lélekkel élve és önzetlen szeretet gyakorolva leszünk az Ő Szentlelkének „hullámhosszán”. Ha így élünk, a Lélek további szolgálatra és mind mélyebb elcsendesedésre indít bennünket. A szolgálatban tudunk önzetlenül mások felé fordulni, mindenkit olyannak elfogadva, amilyen.

Valamiképpen a csend is a „lényegünkhöz” tartozik. És ahogyan Mustó Péter jezsuita mondja: ott születik az élet. Ha egészen lecsendesedsz és már nem a saját gondolataidat, „zajaidat” hallod, egyre inkább a szívedbe „költözöl”. Ebben a semmi mással össze nem hasonlítható békés, nyugodt „erőtérben” szavakban leírhatatlan módon tapasztalod a jó Istent. „Ott” csak ti ketten vagytok. Akkor csinálod jól, ha nem teszel semmit sem, csak – ahogyan a költőnő, Túrmezei Erzsébet írja – „engeded, hogy szeressen az Isten”. Ebből a szent „ölelésből” tényleg élet születik. Békés, egyre önzetlenebb, egyre szeretőbb élet. És ebben az életben minden a helyén lesz! Ne menj elébe semminek az emberi kíváncsiságoddal, ne siettess semmit, csak szeress önzetlenül és költözz egyre inkább ebbe a „belső szobába”! Hagyd, hogy szeressen a jó Isten! A többi történik…

hittan.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük