Beszélgetés a teremtésvédelemről

Meghívott vendégünk volt a magyarországi Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület két aktív munkatársa: Darányiné Dr. Szabó Eszter jogász és Rácz Borbála szociális testvér, gyógypedagógus.

A beszélgetés lebonyolításában a hittan.ro segítségére volt Beiland Patrícia és Kovács Ágota, mindketten a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum XI. osztályos diákjai.

A beszélgetés itt nézhető vissza:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhittan.ro%2Fposts%2Fpfbid0EBErVwBMsYaHXFhdxQMMU7BvXtVEitZjqVMz5gexWve26ScSau3bPFj1ABjej8nal&show_text=true&width=500

Gondolatmorzsák beszélgetésünkből

„Fontos, hogy cselekedetek fakadjanak az ökológiai megtérésből. A pápa is kiemeli a Laudato si’ enciklikában és máshol is. Sőt egészen lelkesen buzdít az aktivizmusra. Azt mondhatnám, hogy egy pápától szinte szokatlanul lelkesen. Nem is feltétlenül az enciklikában, de más szövegekben. Az kell, hogy a megtérésből cselekedetek fakadjanak, és az is kell, hogy másokat is megtérésre és cselekvésre buzdítsunk. És kell, hogy ebben a megtérésben és cselekvésben egymáshoz is kapcsolódjunk. Ez mind erősíti egymást. Nagyon fontos érzékenyen eljárni ebben a témában, nem szabad erőszakoskodni… Az én életemben számos olyan esemény volt, amikor sikerélményt könyvelhettem el, és a saját szemeimmel is láttam, hogy a dolgokon valóban lehet változtatni.” (Darányiné Szabó Eszter)

„A hitet sem lehet savanyúan tovább adni. Ha valaki azt látja, hogy a teremtésvédelem csak nehézségekből áll, akkor nem fog tudni örömmel szólni róla. Fontos, hogy alulról, kisközösségekben próbáljunk meg cselekedni. Bennem, szociális testvérben nagy vágy van az iránt, hogy egyszer legyen lehetőségem rendszer szinten is hatni. Ez nem mindig van a kezünkben, de a kis lépések nagyon fontosak. Ha két szót kellene mondanom arról, hogy hogyan lehet változtatni, akkor azt mondanám, hogy bátran, de irgalommal. Egy erőszakos lépés vagy az értetlenség akár rosszabbat is tud okozni, mintha meg sem próbáltuk volna. Milyen különbség van egy keresztény teremtésvédő és egy nem vallásos zöld aktivista között? Nekünk lehet az a bizalmunk, hogy a Teremtő Atyánk gondot visel erre a Földre. Mi mindig a szeretetet kell válasszuk, és ha valakivel szemben nem megy, akkor azt rábízhatjuk az Atyára, mert Ő abból valamit ki tud hozni.” (Rácz Borbála)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük